Zapłaciła rachunek w restauracji na ponad 1500 zł. Czy było warto?
Gwiazdki Michelin obiecują bardzo wiele: wspaniały smak, niebanalny wygląd potraw i... wysokie ceny. Czy rzeczywiście jedzenie w takiej restauracji jest wyjątkowe? Postanowiła to sprawdzić pewna tiktokerka.
Tiktokerka z profilu "Wyższy Instytut Smaku" odwiedziła jedną z warszawskich restauracji z gwiazdką Michelin. Była to jej druga wizyta w tym miejscu. Agnieszka postanowiła podzielić się swoim doświadczeniem z obserwatorami, w tym informacją, czy po takiej eleganckiej kolacji trzeba… zaspokoić głód kebabem.
Jak relacjonuje, dania nie zachwyciły jej tak samo jak za pierwszym razem. Za 3,5-godzinną ucztę w tym ekskluzywnym lokalu z gwiazdką Michelin otrzymała rachunek przekraczający 1500 zł, w tym 10% opłaty serwisowej. Zauważyła, że choć "wszystkie dania były piękne i kreatywnie podane", smak niektórych nie dorównywał ich wyglądowi.
@wyzszy_instytut_smaku Warszawska restauracja Nuta z gwiazdką ⭐️ Michelin #restauracje#michelinstar#agatestuje♬ dźwięk oryginalny - AGATESTUJE_
Według Agnieszki, dania w restauracji z gwiazdką Michelin są wystarczające, aby najeść się bez konieczności sięgania później po kebaba. Tiktokerka szczególnie doceniła przystawki, choć zauważyła, że kolejne dania były "coraz bardziej esencjonalne". Podkreśliła również profesjonalizm zespołu obsługującego klientów, dbającego o zadowolenie gości.
Aga zwróciła też uwagę na wysoką jakość składników używanych w kuchni "Nuty", której menu stanowi połączenie kuchni włoskiej i polskiej z kuchnią azjatycką. Mimo pewnych zastrzeżeń co do niektórych smaków, tiktokerka uznała doświadczenie za wyjątkowe i zdecydowanie doceniła profesjonalizm personelu.
Ostateczny rachunek wyniósł 1556 zł 50 gr, z czego 141 zł 50 gr stanowił obowiązkowy napiwek doliczany do rachunku.