Jak wybrać idealne masło orzechowe?

Masło orzechowe to zdrowy i pyszny dodatek do wielu dań
fot. Pixabay

Zdrowe i pożywne, pełne białka i dobrych tłuszczy roślinnych. Masło orzechowe lub jak chcąc dziś puryści, pasta orzechowa to prawdziwa żywieniowa bomba. Która będzie najlepsza?

Dla ułatwienia w tym artykule będziemy używali terminu "masło" zamiast pasta, choć wiemy, że zgodnie z zasadami, masło to produkt uzyskiwany z mleka krowiego i Unia Europejska mocno krzywi się na tego typu uproszczenia. Trudno.

Masło orzechowe to popularny i zdrowy dodatek do kanapek, owsianek, koktajli czy naleśników. Na półkach sklepowych znajduje się szeroki wybór masła orzechowego różniącego się składem, ceną i jakością. Jak więc dokonać dobrego wyboru i które składniki powinny znaleźć się w wartościowym masłem orzechowym?

Masło orzechowe możesz zrobić sam

Proces produkcji masła orzechowego nie jest skomplikowany. Na początku orzechy są wyłuskane i oczyszczane. Następnie następuje proces prażenia, trwający kilkanaście minut, po którym orzechy są mielone do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po uzyskaniu gotowego masła, można dodać różne składniki, takie jak przyprawy, miód, suszone owoce, kakao, wiórki kokosowe, białko serwatkowe, sól czy czekolada.

Prawdziwe masło orzechowe nie ma żadnych dodatków, typu sól czy cukier
Prawdziwe masło orzechowe nie ma żadnych dodatków, typu sól czy cukier

Do wyboru, do koloru (kruchości i gęstości)

Na rynku dostępne są różne rodzaje masła orzechowego, wytwarzane z orzeszków ziemnych, orzechów nerkowca, włoskich, brazylijskich, pistacjowych lub laskowych. Istnieją także mieszanki różnych gatunków orzechów. W zależności od długości procesu mielenia, masło orzechowe można nabyć w dwóch formach: gładkiej (dokładnie zmielone orzechy) lub "crunchy" (z kawałkami orzechów).

Dobre masło, czyli… tylko orzechy!

Podstawową zasadą jest, im krótszy skład, tym lepiej. Dobrej jakości masło orzechowe powinno zawierać 100% orzechów, bez dodatków. Produkty, w których orzechy stanowią około 40-50%, są uznawane za te o niskiej jakości, ze względu na dodatkowe składniki, takie jak sól, aromaty, barwniki, emulgatory, oleje roślinne, mleko w proszku, środki przeciwzbrylające, cukier lub substancje słodzące. Jak widzicie te wszystkie dodatki, lepiej poszukajcie czegoś innego.

Co tu wybrać

Aspektem świadczącym o jakości masła orzechowego jest cena. Tanio nabywane produkty zazwyczaj charakteryzują się gorszym składem i niską zawartością orzechów. Ważne jest także zwracanie uwagi na rodzaj stosowanych orzechów, zwłaszcza dla alergików. Etykiety produktów są kluczowe – jeśli skład dominują substancje słodzące, oleje czy inne niezdrowe dodatki, warto zrezygnować z zakupu.

Wybierając masło orzechowe, warto kierować się jakością składników i unikać produktów zawierających zbędne dodatki, by cieszyć się zdrowym i smacznym dodatkiem do swojej diety

Autor tekstu
Czym się różnią poszczególne rodzaje kaw od siebie? / fot. Chevanon Photography / Źródło: Pexels Opublikowano 11 marzec 2024 r. Martyna Hetmańczyk Espresso, americano, cappuccino, a może latte macchiato - czym się od siebie różnią?Kawa, jedno z najbardziej popularnych napojów na świecie, podbija serca miłośników aromatycznych doznań. Świat kawy oferuje nam nie tylko...Słodkie śniadanie z owsianki ma dostarczyć nam energii na poranek, nie jest to jednak najlepszy sposób Opublikowano 25 luty 2024 r. Martyna Hetmańczyk Co się stanie, jeśli codziennie będę jeść owsiankę?Mówiąc krótko, wzrośnie ci poziom cukru we krwi. Bo choć owsianka to bardzo zdrowe śniadanie, trzeba wiedzieć, że to po prostu skrobia, a...Sałatka idealna na Wielkanoc Opublikowano 22 luty 2024 r. Jakub Wącław Jak zrobić wielkanocna sałatkę teściowej? Najlepszy przepisWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie, czas poszukać dobrych przepisów na świąteczne dania. Na pewno zawsze warto...
Więcej w kategorii Kuchnia

Serwis livin-style.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może lepiej działać. Dowiedz się więcej o polityce prywatności w naszym serwisie.

Niniejsza polityka prywatności Serwisu Internetowego ma charakter informacyjny, co oznacza, że nie jest ona źródłem obowiązków dla Usługobiorców Serwisu Internetowego.

Polityka prywatności zawiera przede wszystkim zasady dotyczące przetwarzania danych osobowych przez Administratora w Serwisie Internetowym oraz prawa osób, których dane dotyczą, a także informacje w zakresie stosowania w Serwisie Internetowym plików cookies oraz narzędzi analitycznych.

Akceptacja spowoduje włączenie niezbędnych ciasteczek do działania serwisy, w tym analitycznych. Wyłączając wszystkie pliki cookie może powodować wyłącznie niektórych funkcji serwisu.

Wyłącz wszystkie pliki cookie w serwisie
Akceptuje
Wyłącz