Jak wybrać idealne masło orzechowe?
Zdrowe i pożywne, pełne białka i dobrych tłuszczy roślinnych. Masło orzechowe lub jak chcąc dziś puryści, pasta orzechowa to prawdziwa żywieniowa bomba. Która będzie najlepsza?
Dla ułatwienia w tym artykule będziemy używali terminu "masło" zamiast pasta, choć wiemy, że zgodnie z zasadami, masło to produkt uzyskiwany z mleka krowiego i Unia Europejska mocno krzywi się na tego typu uproszczenia. Trudno.
Masło orzechowe to popularny i zdrowy dodatek do kanapek, owsianek, koktajli czy naleśników. Na półkach sklepowych znajduje się szeroki wybór masła orzechowego różniącego się składem, ceną i jakością. Jak więc dokonać dobrego wyboru i które składniki powinny znaleźć się w wartościowym masłem orzechowym?
Masło orzechowe możesz zrobić sam
Proces produkcji masła orzechowego nie jest skomplikowany. Na początku orzechy są wyłuskane i oczyszczane. Następnie następuje proces prażenia, trwający kilkanaście minut, po którym orzechy są mielone do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po uzyskaniu gotowego masła, można dodać różne składniki, takie jak przyprawy, miód, suszone owoce, kakao, wiórki kokosowe, białko serwatkowe, sól czy czekolada.
Do wyboru, do koloru (kruchości i gęstości)
Na rynku dostępne są różne rodzaje masła orzechowego, wytwarzane z orzeszków ziemnych, orzechów nerkowca, włoskich, brazylijskich, pistacjowych lub laskowych. Istnieją także mieszanki różnych gatunków orzechów. W zależności od długości procesu mielenia, masło orzechowe można nabyć w dwóch formach: gładkiej (dokładnie zmielone orzechy) lub "crunchy" (z kawałkami orzechów).
Dobre masło, czyli… tylko orzechy!
Podstawową zasadą jest, im krótszy skład, tym lepiej. Dobrej jakości masło orzechowe powinno zawierać 100% orzechów, bez dodatków. Produkty, w których orzechy stanowią około 40-50%, są uznawane za te o niskiej jakości, ze względu na dodatkowe składniki, takie jak sól, aromaty, barwniki, emulgatory, oleje roślinne, mleko w proszku, środki przeciwzbrylające, cukier lub substancje słodzące. Jak widzicie te wszystkie dodatki, lepiej poszukajcie czegoś innego.
Co tu wybrać
Aspektem świadczącym o jakości masła orzechowego jest cena. Tanio nabywane produkty zazwyczaj charakteryzują się gorszym składem i niską zawartością orzechów. Ważne jest także zwracanie uwagi na rodzaj stosowanych orzechów, zwłaszcza dla alergików. Etykiety produktów są kluczowe – jeśli skład dominują substancje słodzące, oleje czy inne niezdrowe dodatki, warto zrezygnować z zakupu.
Wybierając masło orzechowe, warto kierować się jakością składników i unikać produktów zawierających zbędne dodatki, by cieszyć się zdrowym i smacznym dodatkiem do swojej diety