Dwie najlepsze pierogarnie w Krakowie. Przewodnik bardzo subiektywny

Najlepsze pierogi na Starym Mieście w Krakowie
Photo by Eugen Kucheruk on Unsplash

Ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami. Do tego z owocami albo ze szpinakiem. Gdzie są najlepsze w Krakowie pierogi? Zapraszamy na bardzo krótki i bardzo autorski przegląd po krakowskich pierogarniach. 

Ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami. Do tego z owocami albo ze szpinakiem. Gdzie są najlepsze w Krakowie pierogi? Zapraszamy na bardzo krótki i bardzo autorski przegląd po krakowskich pierogarniach.

W tytule napisaliśmy, że “najlepsze” i “subiektywny” - bo to nasz redaktorski wybór i zdajemy sobie sprawę, że wielu może się z tym nie zgodzić. Być może gdzieś w Krakowie czają się jeszcze lepsze pierogi w jeszcze bardziej klimatycznych miejscach, ale cóż, dziś skupmy się na tych “naszych”.

A konkretnie na dwóch pierogarniach ulokowanych na Starym Mieście (nie mylić ze starówką). Jesteśmy z Krakowa, pracujemy głównie na Starym Mieście (nie mylić ze starówką) i czasem, gdy mamy ochotę na pieroga, trafiamy właśnie tam - to nasze ulubione miejscówki. Przynajmniej, jeśli chodzi o to dość pospolite danie. Zapraszamy zatem i smacznego.

Jadłodajnia u Stasi - to tu są najlepsze pierogi w Krakowie
Jadłodajnia u Stasi - to tu są najlepsze pierogi w Krakowie

Jadłodajnia u Stasi - przedwojenna jakość

To jeden z najstarszych i najsłynniejszych lokali, serwujących na Starym Mieście w Krakowie doskonałe pierogi. Jadłodajnia, założona grubo przed II wojną światową, nieprzerwanie działa po dziś dzień.

W 1927 roku owa pani Stasia zaczęła praktykę w jadłodajni, a w 1939 r. została jej właścicielką. W latach 60. dołączył do niej syn Maciej, a obecnie interes - nie tylko pierogowy, bo serwuje się tam dania kuchni polskiej - prowadzi wnuczka pani Stasi i córka pana Maćka – Aneta.

W tym niesamowitym miejscu stołuje się cały przekrój społeczeństwa. Można się dosiąść do profesora, robotnika, studenta, emeryta, sędziego albo noblisty - kiedyś na pierogi wpadł tu irlandzki poeta, zdobywca Nagrody Nobla Seamus Heaney. “U Stasi jest największe zagęszczenie profesorów na metr kwadratowy” - żartował swego czasu reżyser Michał Ronikier.

"Jadłodajnia u Stasi" polecana jest w zagranicznych i polskich przewodnikach, stąd turystów można tu spotkać, równie często jak mieszkańców.

“Takich miejsc potrzeba na mapie Polski! Miejsce kameralne, ale z klimatem przenoszącym o kilkanaście lat wstecz! Podobnie z jedzeniem, jest to myślę,że powrót do smaków naszych dziadków! Bardzo miłe Panie, ceny bardzo przyjemne, a porcje ekstra! Nic tylko zwiedzić to miejsce przy okazji wycieczki na Stare Miasto! - to jedna z wielu opinii na temat popularnej jadłodajni. Warto i trzeba - często trudno o miejsce. Mikołajska 16.

Przystanek Pierogarnia - ten lokal uwielbiają zagraniczni studenci
Przystanek Pierogarnia - ten lokal uwielbiają zagraniczni studenci

Przystanek Pierogarnia

Lokal tak malutki, że najwygodniej porwać pierogi na wynos i zjeść nawet w drodze. Latem jest ogródek - a może bardziej trafne będzie określenie: ogródeczek, bo jest tak samo mały jak cały lokal. Ma za to świetny klimat no i kuchnię, rzecz jasna.

Stojąc w kolejce można posłuchać chyba wszystkich języków świata, pogadać o pogodzie w Nowym Jorku z nowojorczykiem albo o japońskiej sztuce z prawdziwym Japończykiem. Wszyscy przyszli na pierogi zwabieni famą najlepszych pierogów w mieście. Ceny przyjazne dla każdego, obsługa mówi po angielsku - a nawet gdyby nie mówiła, na pewno dogadałyby się z klientem w uniwersalnym języku miłości - do pierogów. Wybitnie pyszne, wszystkie! Bonerowska 14

Skąd w Krakowie wzięły się pierogi?

Pierogi podobno wymyślili Chińczycy. Piszemy podobno, bo niby dlaczego pierogi ruskie mieliby wymyślić w Kraju Środka? Na pewno nazywałyby się wtedy chińskie; zresztą z oczywistych powodów pierogi ruskie już nie są ruskie, ale to już zupełnie inna historia.

Przyznajemy jednak, że pierogi są popularne na całym świecie, np. w Stanach Zjednoczonych, ale wiadomo - w Polsce, czyli w Krakowie są najlepsze. Pewne jest też, że pierogi to bardzo ważna część polskiego dziedzictwa kulinarnego. A zatem... smacznego!

Autor tekstu
Czym się różnią poszczególne rodzaje kaw od siebie? / fot. Chevanon Photography / Źródło: Pexels Opublikowano 11 marzec 2024 r. Martyna Hetmańczyk Espresso, americano, cappuccino, a może latte macchiato - czym się od siebie różnią?Kawa, jedno z najbardziej popularnych napojów na świecie, podbija serca miłośników aromatycznych doznań. Świat kawy oferuje nam nie tylko...Słodkie śniadanie z owsianki ma dostarczyć nam energii na poranek, nie jest to jednak najlepszy sposób Opublikowano 25 luty 2024 r. Martyna Hetmańczyk Co się stanie, jeśli codziennie będę jeść owsiankę?Mówiąc krótko, wzrośnie ci poziom cukru we krwi. Bo choć owsianka to bardzo zdrowe śniadanie, trzeba wiedzieć, że to po prostu skrobia, a...Sałatka idealna na Wielkanoc Opublikowano 22 luty 2024 r. Jakub Wącław Jak zrobić wielkanocna sałatkę teściowej? Najlepszy przepisWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie, czas poszukać dobrych przepisów na świąteczne dania. Na pewno zawsze warto...
Więcej w kategorii Kuchnia

Serwis livin-style.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może lepiej działać. Dowiedz się więcej o polityce prywatności w naszym serwisie.

Niniejsza polityka prywatności Serwisu Internetowego ma charakter informacyjny, co oznacza, że nie jest ona źródłem obowiązków dla Usługobiorców Serwisu Internetowego.

Polityka prywatności zawiera przede wszystkim zasady dotyczące przetwarzania danych osobowych przez Administratora w Serwisie Internetowym oraz prawa osób, których dane dotyczą, a także informacje w zakresie stosowania w Serwisie Internetowym plików cookies oraz narzędzi analitycznych.

Akceptacja spowoduje włączenie niezbędnych ciasteczek do działania serwisy, w tym analitycznych. Wyłączając wszystkie pliki cookie może powodować wyłącznie niektórych funkcji serwisu.

Wyłącz wszystkie pliki cookie w serwisie
Akceptuje
Wyłącz