Popularne narzędzia kuchenne, których szefowie kuchni... nie polecają
Wszyscy lubimy nowoczesne, sprytne urządzenie, które potną, obiorą, zmiksują, ugotują dowolną potrawę. Słowem zrobią za nas prawie wszystko. Kosztują zwykle krocie, ale czy rzeczywiście warto w nie inwestować? Oto nasi “faworyci”.
Czy jesteś entuzjastą kulinarnym czy jedynie sporadycznym kucharzem w domu, pokusa posiadania modnych gadżetów kuchennych jest trudna do odparcia. Niemniej jednak zawodowi kucharze wyrażają wątpliwości, co do praktyczności i wartości niektórych popularnych narzędzi dostępnych na rynku. Poniżej przedstawiamy sześć urządzeń kuchennych, które zdaniem szefów kuchni są zupełnie niepotrzebne i szkoda na nie pieniędzy.
Rozdrabniacz do warzyw i ziół
Chociaż rozdrabniacz do warzyw może być dla niektórych zbawieniem - bo z jakichś powodów mają problem z siekaniem i krojeniem - wielu kucharzy uważa, że opanowanie podstawowych umiejętności krojenia czyni te gadżety zbędnymi. Rozdrabniacz zajmuje miejsce w kuchni bez specjalnych korzyści, przy okazji upośledzając tak podstawowe umiejętności jak krojenie nożem.
Praski do czosnku
Przyznajcie się, ile prasek do czosnku udało wam się już zniszczyć? I jak szybko owe urządzenie straciło są moc i blask? Zdaniem kucharzy, praski do czosnku, przeznaczone wyłącznie do miażdżenia ząbków czosnku, nie zasługują na miejsce w zestawie podstawowych narzędzi. Są niepotrzebne i trudne do wyczyszczenia. Zamiast kupować kolejne i kolejne, lepiej grubo posiekać czosnek i zmiażdżyć do bokiem noża.
Garnki do gotowania ryżu
Do ryżu, do soczewicy, do kaszy… Czy naprawde do każdej potrawy potrzebujemy specjalnego gara? Specjaliści odradzają, uważając, że często albo przegotowują jedzenie, albo w przypadku ryżu gotują go nierównomiernie. Kucharze zachęcają do tradycyjnego gotowania ryżu z użyciem naczyń żaroodpornych, co zapewnia lepsze rezultaty i dodatkowy smak.
Always Pan, czyli patelnie do wszystkiego
Trudno znaleźć bardziej “Insta “element garnkowej zastawy niż piękna Always Pan. Te kryte patelnie mają za zadanie dusić, opiekać, gotować na parze, odcedzać, smażyć, gotować, piec, podawać i przechowywać. Uff, sporo tego. Stare przysłowie mówi, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Może aż tak źle nie jest, ale zawodowcy widzą w nich sporo wad.
Ich zdaniem patelnie słabo rozprowadzają ciepło, co może być znaczącym minusem dla potraw wymagających precyzyjnej kontroli temperatury. Niektóre wersje Always Pan nie nadają się do użytku w piekarniku, co ogranicza ich wszechstronność w kuchni. Zawodowcy częściej sięgają po stare sprawdzone patelnie żeliwne. Są wszechstronne, wytrzymałe i doskonałe do różnych stylów gotowania.
Mini miksery
Wszystko ma wady i zalety. Mini miksery czy blendery są małe, sprytne i idealne do niewielkich kuchni. Świetnie sprawdzają się do robienia smoothie, ale ich funkcje są bardzo ograniczone. Dlatego jeśli masz miejsce, lepiej zainwestuj w coś bardziej uniwersalnego i kup mikser, którego użyjesz do przygotowania różnych potraw i napojów. Takie urządzenie na pewno posłuży ci na wiele lat.
Opiekacze do panini
Zawodowcy z niechęcią patrzą na wszystkie kuchenne urządzenia, które służą do przygotowania tylko jednego rodzaju potrawy. Zajmują miejsce, podczas gdy ową potrawę można przyrządzić w inny sposób. Przykładem tu jest opiekacz do panini. Wszyscy lubimy tę pyszną kanapkę. Można ją jednak przygotować za pomocą zwykłej patelni grillowej, która świetnie spisze się także do zapiekania innych kanapek, w tym grzanek i burgerów, a także do grillowania na patelni warzyw, takich jak marchew, szparagi, zielona fasolka czy cukinia.
Powyższe zestawienie to oczywiście subiektywne spojrzenie przedstawicieli szefów kuchni. Ale czasem warto posłuchać zawodowców - w końcu pewnie oni spędzają w kuchni więcej czasu niż my i wiedzą, co... dobre.