Czy miód to naprawdę dobry zamiennik cukru? Sprawdzamy popularny mit

Czy miód jest rzeczywiście zdrowy? A może to zwykły cukier?
Obraz PollyDot z Pixabay

Trwa sezon na “herbatę z miodem i imbirem”. Imbir zostawimy na razie w spokoju, za to z uwagą przyglądamy się słodkiemu przysmakowi - nie tylko niedźwiedzi. Bo czy miód rzeczywiście jest taki zdrowy jak go malują i jak sami chcielibyśmy? A może to tylko zwykły cukier, tylko inaczej opakowany?

- Czas na miodek - mówi Kubuś Puchatek do Prosiaczka, sięgając po kolejny dzbanek złocistego przysmaku. W tym momencie naszą czujność powinien wzbudzić wyraźny brzuch sympatycznego bohatera kultowej bajki A. A. Milne’a. “Czy Kubuś jednak z tym miodkiem nieco nie przesadza?” No właśnie, jak to jest z tym miodem: czy rzeczywiście jest taki zdrowy? A może po prostu oszukujemy się, wsuwając kolejną łyżkę cukru?

Czy miód jest zdrowy?

Miód na pewno jest smaczny, temu nie da się zaprzeczyć, a przez wielu uważany też za świetny zamiennik cukru trzcinowego czy z buraków cukrowych. Ma właściwości antybakteryjne, składniki mineralne i witaminy - to też pewne. Niestety, by korzystać z tych dobrodziejstw, trzeba go jeść regularnie.

I dlatego pojawia się owe “niestety”, gdyż miód - uwaga, uwaga - to zwykły cukier prosty ze wszystkimi jego konsekwencjami - wpływa na rozwój trzewnej tkanki tłuszczowej, podwyższa zły cholesterol i triglicerydy. Dlatego to nie jest dobry zamiennik cukru. Lepiej jeść owoce, ponieważ oprócz cukrów zawierają też cenny błonnik.

Czy miód jest zdrowszy od cukru?

Jest jednym z najstarszych znanych ludzkości pokarmów. Pięknie wygląda, pachnie i smakuje na różne sposoby. Powszechnie uznawany jest za skuteczny środek zaradczy na przeziębienia i jesienną chandrę. Choć zdobył sobie wielu zwolenników, to jednak nie brakuje przeciwników, którzy prezentują mocne argumenty przeciwko jego nieograniczonemu spożyciu.

Ale czy miód rzeczywiście jest taki zdrowy? A może to tylko zwykły cukier, tylko inaczej opakowany?
Ale czy miód rzeczywiście jest taki zdrowy? A może to tylko zwykły cukier, tylko inaczej opakowany?

Miód to gęsta ciecz, która pod wpływem czasu może ulec krystalizacji, co jednak nie wpływa na jego wartości odżywcze. Jest źródłem kwasów organicznych, takich jak cytrynowy, mlekowy, jabłkowy, glukonowy i bursztynowy. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę C, D, K, PP oraz minerały, takie jak potas, sód, żelazo, miedź, mangan, wapń i fosfor. Przeciwutleniacze, obecne zwłaszcza w ciemniejszych odmianach miodu, dodatkowo wpływają na jego wartość zdrowotną.

Dobroczynne właściwości miodu były już doceniane w starożytności, a medycyna naturalna nadal uznaje go za jedno z najskuteczniejszych naturalnych lekarstw, działających przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Jest uważany za substancję wspomagającą gojenie ran oraz wzmacniającą serce i układ immunologiczny. Enzymy, powstające podczas przetwarzania soku przez pszczoły, stanowią istotny składnik miodu. Nadtlenek wodoru, znany jako woda utleniona, jest jednym z produktów tej reakcji, posiadającym właściwości antyseptyczne. Inne substancje, takie jak lizozym, inhibina i apidycyna, działają skutecznie na różne rodzaje bakterii.

Jakie właściwości ma miód?

Mimo kojącego wpływu na nerwy i zdolności łagodzenia stresu, istnieją również pewne kontrowersje dotyczące zdrowotnych aspektów spożywania miodu. Badania nie potwierdzają jednoznacznie jego skuteczności jako uniwersalnego lekarstwa, a wysoka zawartość cukrów prostych, takich jak glukoza i fruktoza, wskazuje na konieczność spożywania go z umiarem. Miód ma wysoki indeks glikemiczny, co wyklucza go z diety osób cierpiących na cukrzycę.

Warto także zaznaczyć, że niektóre grupy osób, takie jak alergicy czy dzieci poniżej roku życia, powinny być ostrożne w spożywaniu miodu ze względu na potencjalne ryzyko alergiczne i obecność bakterii, takich jak Clostridium botulinum. Należy również podkreślić, że choć miód może wydawać się uniwersalnym panaceum, jego wpływ na zdrowie zależy od wielu czynników, a nadmierny konsumpcja może mieć negatywne skutki dla organizmu. Zatem... wszystko z umiarem.

Autor tekstu
Wpływ adaptogenów na samopoczucie / fot. Annie Spratt / Źródło: Unsplash Opublikowano 15 marzec 2024 r. Martyna Hetmańczyk Co to są adaptogeny i jak wpływają na ludzki organizm?W dzisiejszym zabieganym świecie, pełnym stresu i presji, poszukiwanie sposobów na poprawę zdrowia psychicznego i fizycznego staje się coraz...Poprawna postawa ciała przyczynia się do zmniejszenia bólu pleców, poprawy wydolności oddechowej oraz zapewnienia lepszej równowagi i elastyczności ciała / Źródło: zdjęcie bruce mars, Unsplash Opublikowano 12 marzec 2024 r. Jakub Wącław Jak poprawić postawę ciała? Poradnik dla kobiet, które chcą być jeszcze piękniejszePoprawna postawa ciała nie tylko dodaje pewności siebie i elegancji, ale również odgrywa kluczową rolę w zdrowiu fizycznym i psychicznym.Skuteczne zapobieganie zmarszczkom / Źródło: zdjęcie Kim Carpenter, Unsplash Opublikowano 11 marzec 2024 r. Martyna Hetmańczyk Jak zapobiegać zmarszczkom? Klucz do młodego wygląduZmarszczki to nieunikniona oznaka starzenia się skóry, mogą być źródłem frustracji dla wielu kobiet na świecie. Istnieją jednak skuteczne...
Więcej w kategorii Zdrowie

Serwis livin-style.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może lepiej działać. Dowiedz się więcej o polityce prywatności w naszym serwisie.

Niniejsza polityka prywatności Serwisu Internetowego ma charakter informacyjny, co oznacza, że nie jest ona źródłem obowiązków dla Usługobiorców Serwisu Internetowego.

Polityka prywatności zawiera przede wszystkim zasady dotyczące przetwarzania danych osobowych przez Administratora w Serwisie Internetowym oraz prawa osób, których dane dotyczą, a także informacje w zakresie stosowania w Serwisie Internetowym plików cookies oraz narzędzi analitycznych.

Akceptacja spowoduje włączenie niezbędnych ciasteczek do działania serwisy, w tym analitycznych. Wyłączając wszystkie pliki cookie może powodować wyłącznie niektórych funkcji serwisu.

Wyłącz wszystkie pliki cookie w serwisie
Akceptuje
Wyłącz